שטיפת עוף במים לפני הבישול לא מנקה אותו. היא מפזרת חיידקים על כל המטבח
בקצרה: סילון המים מהברז מתיז טיפות מהעוף הנא עד חצי מטר מהכיור, ועל השיש, הכיריים והמטלית מופיעים חיידקים שלא היו שם לפני. מה שהורג קמפילובקטר וסלמונלה זה חום פנימי של 74 מעלות, לא שטיפה.
הרגל השטיפה עובר במשפחות כבר שלושה דורות. סבתא שטפה, אמא שטפה, והתחושה היא שעוף שלא עבר מים נכנס לתבנית מלוכלך. התחושה הזאת מטעה.
קראו גם: איזה ריהוט כדאי לרכוש לפני כניסה לבית חדש? · התנור לא אשם: הלחם שלכם נכשל כבר בקערה · עוגת השוקולד שלכם יוצאת יבשה? הבעיה כמעט תמיד בשלב אחד ספציפי
העוף שיוצא מהאריזה בסופר מכיל חיידקים על פני השטח, וזה נתון קיים בכל עוף טרי בעולם. מים מהברז לא הורגים אותם. הם מזיזים אותם: חלקם נשארים על העוף, חלקם זורמים לכיור, וחלקם עפים באוויר בטיפות זעירות ונוחתים על משטחים שאתם נוגעים בהם בעשר הדקות הבאות.
איפה הטיפות נוחתות
מדידות של רשות המזון הבריטית הראו פיזור של טיפות עד 50 סנטימטר מהכיור, ובברז בלחץ גבוה אף יותר. ברדיוס הזה נמצאים בדרך כלל מגבת כלים, ידית ארון, בקבוק שמן והטלפון שהנחתם בצד. קמפילובקטר שורד על משטח יבש בין שעה לארבע שעות, ועל מטלית לחה הוא שורד יום שלם ומתרבה.
המסלול שמוביל להרעלת מזון ביתית הוא כמעט תמיד זה: עוף נא, יד רטובה, פתיחת מגירה, חיתוך סלט על אותו קרש. הסלט לא עובר בישול, והוא זה שמגיע לצלחת עם החיידק.
מה כן עובד, לפי הסדר
74 מעלות הן המספר היחיד שחשוב לזכור מכל הרשימה. עוף שהגיע לטמפרטורה הזאת בחלק העבה בטוח לאכילה גם אם לא נגע במים מעולם. מדחום בשר דיגיטלי עולה בין 40 ל-90 שקל ונותן תשובה בשלוש שניות.
העיקרון של למדוד במקום לנחש חוזר בכל מתכון. גם עוגת שוקולד שיוצאת יבשה נגמרת בדרך כלל בכמה דקות עודפות בתנור שאיש לא מדד.
המקרר הוא החלק שכולם מפספסים
עוף נא צריך לשבת במדף התחתון, בקופסה סגורה, מתחת לכל דבר שנאכל כמו שהוא. נוזל שנוטף ממגש עוף על מדף של גבינות הוא זיהום ישיר. הטמפרטורה חייבת להיות 4 מעלות או פחות, ובמקרר עמוס שלא מקבל אוויר זה לא קורה בפועל.
בדקו את ההגדרה שלכם, כי המקרר שעובד חזק מדי או חלש מדי משפיע גם על החשבון וגם על בטיחות המזון. הפשרה על השיש אסורה: היא מחזיקה את פני העוף בטווח שבו החיידקים מתרבים במשך שעות. הפשרה נעשית במקרר, ולוקחת לילה שלם לעוף שלם.
מה לעשות בפעם הבאה
- פתחו את האריזה כשהתבנית כבר על השיש, והעבירו ישר
- אל תמלאו את הכיור, כל טיפה שעפה היא בדיוק הבעיה
- סבנו ידיים 20 שניות במים פושרים, כולל בין האצבעות וסביב הציפורניים
- החליפו מטלית למטלית נקייה אחרי טיפול בעוף נא, או השתמשו בנייר
- שטפו קרש וסכין במים חמים וסבון מיד, לא בסוף הבישול
- הכניסו שאריות למקרר תוך שעתיים, בכלי שטוח שמתקרר מהר
כמו שהתנור לא אשם כשהלחם נכשל כבר בקערה, גם כאן ההכרעה נופלת לפני שהעוף נכנס לחום. מידע על החיידק הנפוץ ביותר בעוף נא מופיע בערך קמפילובקטר.
קנו מדחום בשר בפעם הבאה שאתם בחנות כלי בית, ותלו אותו על מגנט במקרר. ברגע שיש מספר על המסך, השטיפה מאבדת את הסיבה שלה.
